30 Nis 2012

Bir fincan kahve, okul seçimi ve kariyer

[1] Haftanın ve günün açılışı, bir fincan kahve
[2] "Ev alma komşu al" kadar önemli: Okul seçimi
[3] Öz geçmiş'i bıraktık öz geleceğe baktık!




[1] Bir fincan kahve içerken yazdığım yazıyı, aynı şekilde okuduğunuzu düşünüyorum. 40 yıllık hatırımız böylece yeniden başlamış oldu. Umarım güne keyifli bir giriş yaparsınız. Bugün Pazartesi, haftanın ilk günü, aynı zamanda Nisan'ın da son günü. Yani; Mayıs'a merhaba...


[2] "Ev alma okul al!" Anne babalar okul seçerken önce "okula" bakıyorlar. Oysa okul seçiminde "okula bakmak" en son yapılacak şey! Daha doğrusu, "okula bakmak" için önce başka kriterlere göz atmak gerekiyor:

Bir okul değerlendirmek o kadar da kolay bir iş değildir. Yani "kaç öğrencisi SBS'de derece yaptı, kaç öğrencisi üniversiteyi kazandı" soruları gerçek bir değerlendirmede yeterli olmaz!

Öncelikle yapılması gereken "çocuğunuzun özelliklerini" bilmeniz: Öğrenme stili nasıldır, özel bir takviyeye ihtiyacı var mıdır, devlet okulunda mı daha rahat öğrenir yoksa sorumluluklar alarak kendini geliştirebileceği - keşfedebileceği bir özel okulda mı. Çocuğunuz küçük gruplarda mı geniş  sınıf ortamında mı daha rahat öğreniyor. Bazı öğrenciler minik araştırma gruplarında daha verimli öğrenebilmektedir. Müzik ve yabancı dile özel bir ilgisi var mı.

Okul seçiminden önce ikinci adım "ailenin irdelenmesi" kabul edilebilir. Okula ulaşımın kolaylığı, ücretin aile bütçesine uygunluğu yanı sıra "ailenin değerleri" de dikkate alınmalıdır. Sizin yapınıza uygun bir okulun seçimi okulun fiyatından daha önemli bir konudur.

Şimdi gelelim okulun özelliklerine: Okulun felsefesi nedir. Öğretim yaklaşımları nasıldır. Sınıfları kaçar kişiliktir ve sınıf gruplamaları nasıl yapılmaktadır. Sınıf büyüklüğü kaç metre karedir. Eğitim sisteminde öğrencilere yeterince sorumluluk ve özgürlük sağlanmakta mıdır. Bina yapısı. Kütüphane standartları (her yaşa uygun kitap ve dergiler). Öğretmenlerin ek nitelikleri nelerdir. Okulun politikası nedir. Ödev, not, disiplin uygulamaları nasıldır. Okulun itibarı nasıldır (bunun için çevreye, velilere ve öğrencilere sorabilirsiniz). Okul farklı kültürlerden gelen öğrencileri okul kültürüne adapte edebilmekte midir. Okulda güvenlik nasıl sağlanmaktadır, acil bir durumda nasıl bir iletişim kurulmaktadır. Ders müfredatı nasıl  işlenmektedir. İkinci bir yabancı dil imkanı sunuyor mu. Sistemi genel olarak ailenin beklentilerine uygun mu. (Gerekirse sınıfları ziyaret ederek eğitimi yerinde görmelisiniz.) Okul aile iş birliği nasıldır.

Kısaca: Okul seçimini bilinçli yapmanız çocuğun hayatını kurtaracaktır!


[3] Öz geçmiş'i bıraktık öz geleceğe baktık! Kariyer yolcuları için köşe yazısını globalcv üzerinden okumak için buraya, goklerkocluk üzerinden okumak için buraya tıklayınız.


Güzel bir gün ve hafta dileklerimizle.


Fatih Gökler


Copyright (c) 2012 Gökler Koçluk İstanbul | Bireysel ve Kurumsal Koçluk seminer ve randevu talepleriniz için tıklayınız

Hiç yorum yok: