15 May 2013

{Kahve Arası} Yine yaz geliyor, o halde yazalım okuyalım!

[1] Bahar kahvesi
[2] Yaz geliyor, yazalım okuyalım!
[3] İş bulmak kolay (mı)
[4] "Coaching"

[1] Bahar kahvesinin de hatırı kırk yıl mı bilmiyorum. Baharın çağrışımları çok farklıdır. Yorgunluğuyla, tatiliyle, "sezonun" bitişiyle, "sınavlarıyla".. Yine de deneyelim biz bu kahveyi. Umalım ki "değişmeyen" şeyler de olsun yaşamda.

[2] İş arayanlara "yazmalarını" öneriyorum. Yazmak, okumayı da, kompozisyonu da, iç dünyamızı da geliştirir dinginleştirir derinleştirir. Daha teknik olarak düşünürsek, iş arayanların "blog" tarzı bir uğraşının olmasını önemsiyorum. Modern zamanların "CV" şeklinde bir zarfa soktuğu öz geçmiş, adayı çok tanımlayamıyor. "Yazabilen" bir kişi, konuşabilir de (!), takım oyuncusu da olabilir, lider de.. Yaz ayları kendinizi geliştirebilmeniz için muhteşem bir atmosfer sunuyor aslında. Rehavete girmeden akıllıca düşünebildiğimizde önümüzdeki haftalara aylara hazırlanabilme fırsatları.

Bu noktada "hedeflere yeniden bir göz atmakta yarar var. Birkaç hedefe gitme senaryonuz olabilir: 1) En iyi, 2) Kabul edilebilir 3) En en kötü. Bu senaryolara göre bir güzergah belirleyip "tembellik" gibi tuzaklara düşmeden ilerlemeniz mümkün.

Okuma hedefleri: Yaşamınızın sonuna kadar hangi eserleri okumalısınız? Önümüzdeki 3 yıl içinde? 1 yıl içinde? Bu ay? Bu hafta? Bugün?

Görüldüğü gibi, "hedefleri" somutlaştırmak, ölçülebilir ve makul hale getirmek çok önemli. Yaşam kadar önemli!

(Okuma stratejileri/ eğitimi hakkında sitemizden bilgilenebilirsiniz: goklerkocluk.com. Okul sezonunun son eğitimini 18 Mayıs Cumartesi Üsküdar'da başlatıyoruz. Bilgi ve başvuru: goklerkocluk@gmail.com)

[3] İş bulmak kolay (mı). Bu konuda "İşe Yerleştirme Koçluğu" konseptimizi dikkatlerinize sunuyorum. İş bulma veya terfi gibi konularda da "disiplinlerarası" bir uğraş/ bakış açısı gereklidir. Bazı ipuçlarını bir önceki maddede saymıştım.

[4] "Coaching" (koçluk), insanların yanında olmak, bilinçli bir yol arkadaşlığı yapmak demek. Bakış açımı/zı yine sitemizin hemen giriş sayfasında görebilirsiniz. "Koçluk kitabı" gibi uygulamalarla süreci daha verimli sürdürebiliyoruz.

Tek oturumluk değil, yıllık çalıştığımızı da son olarak belirtmek isterim.

Kahveden yola çıkıp kahveyle bitiriyoruz. Bittikten sonra fincanın dibine bakmaz mıyız hep! :) O bitişte yeni bir şeyler görmek istemez miyiz zaten. Gülümsediniz. Hep öyle kalın.

Sorularınızı iletmekten çekinmeyiniz efendim. Güzel günler dilerim.


Fatih Gökler

Hiç yorum yok: