23 Ara 2010

İyi Niyet {Kariyer Koçluğu}

Kariyer 'oyunu' çok yönlüdür.


Hemen söylemeliyiz ki, 'iyi niyetli olun' gibi beylik bir öneriden bahsetmeyeceğiz. Tam aksine, gereksiz bir 'iyi niyet' nelere mal olur bunlardan bazı satır başlarını alacağız.

  1. Tecrübesizlik ve katıksız iyi niyet, kariyer yolcusunun önemli iki riski. Şirketteki personel hareketlerini (kim hangi bölümden hangi bölüme geçiyor, kim kimi işe - bölüme alıyor gibi) dikkatle takip etmeli.
  2. Amirleriniz, sizin emrinize bir personeli emrivaki yerleştirmek istiyorsa, bir dizi probleme hazırlıklı olmanızda yarar var...
  3. Ekibinize (sizin seçiminizle değil de) 'emrivaki' girmiş bir çalışan varsa, onunla açık açık konuşun. Bu kararda etkili olanlarla da. Liderliğinizin sınanma sürecinde olduğunu düşünebilirsiniz.
  4. Ekibinizle 'emrivaki' oynamalar, diğer ekip üyeleri nezdinde konumunuzu da zedeler. Liderliğiniz alt kademede tartışmaya açılır.
  5. İçinize sinmeyen bir icraatı sorgulayın. Bunu EGO değil EKİP için yaptığınıza inandırın. Aradığınız cevap tatminkar gelmiyorsa icraat 'anlamlıdır'.
  6. Sadece 'karşıyı' sorgulamayın. 'İş ( ve proje) aynasında' kendinize bakın. 'Aynayla konuşun'. Doğruya yaklaşacaksınız...
  7. Doğrularınızı tüm zıt fikirlerle test edin. Bilgileri farklı kaynaklardan doğrulatın. Gerekçelerinizi tartışmasız netliğe getirin.
  8. Gerektiğinde (lider olarak) ekibinizin fikirleri aksine karar alabilirsiniz. Ama bunu çoğu zaman yapıyorsanız bir şeyler raydan çıkabilir...
  9. 'İçinize sinme' kavramı önemlidir. Duyularınıza önem verin. Kontrolsüz ve duygusuz gelişen durumlar 'sağlıksız' olabilir.
  10. Sonuç olarak: Duygusuz olmayın elbette, ama 'iyi niyetinizden' avlanmamaya da dikkat edin.

Başarılar dileriz.


Hiç yorum yok: